2010. október 21., csütörtök

Ratatouille télire , üvegben, sütőben elkészítve




  Úgy gondolom még nem késett el ez a recept, még elfogadható áron kapható a paprika, padlizsán, cukkini. A paradicsom már nem olcsó, de idén nem is volt az.
  Mint már említettem, szeretem a lecsót.És a padlizsánt is, és a cukkinit is.Adja magát, hogy a ratatouille is nagy kedvencem. Sokáig bökte a csőröm, hogy elállna-e télire.Egyik éven kipróbáltam és azóta minden éven bespeizolok pár üveggel, hogy téli napokon csak a serpenyőbe beleöntve, esetenként kis kolbásszal is gazdagítva élvezhessük ezt az ízorgiát.
  Az eltevése még a lecsótól is egyszerűbb.Minden zöldséget kb 2 x 2 cm-nyi kockára vágok, beleteszem egy magas tepsibe, de bármilyen edény megteszi ami berakható a sütőbe. Nálam egy jó nagy ovális kacsasütő edény szolgálja ezt a célt. Megöntözöm az olajjal és rászórom a fűszereket és az összenyomott fokhagymát. Lefedem  fedővel vagy fóliával, és 200- 220 fokra beteszem a sütőbe.Ha hallom rotyogni, csökkentem 170 fokra a sütő hőfokát. Néha- néha ránézek és átkeverem.Miközben sül, a konyhában isteni illatok terjengenek.Ha már majdnem puha a paprika és a hagyma is, hiszen az összes többi zöldség hamar puhul, teszek hozzá késhegynyi nátrium-benzoátot és belemerem a tisztára mosott és kiszárított üvegekbe. Mehet aludni a száraz dunsztba 24 órára.Lényeges,hogy mielőtt az üvegekbe kerül jól rotyogjon, tehát jó forró legyen.
Hozzávalók :
- 1,5k padlizsán
- 1,5 kg cukkini
- 1,5 kg paprika
-  0,5 kg paradicsom
-  0,5 kg vöröshagyma
- 1 szép nagy fej fokhagyma
- 2 púpos teáskanál oregáno
- 1 púpos teáskanál kakukkfű
- 1 db 10 cm-s ág rozmaring, vagy 1 púpos teáskanál szárított rozmaring
- 1 púpos teáskanál bazsalikom
- 1 mokkáskanálnyi őrölt bors
- 1 csapott evőkanálnyi só
- 3 dl olaj



 -



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése